Headline: Perencah mi bandung dalam pek
Publication: HM
Date of publication: May 16, 2012
Section heading: Main Section
Page number: 027
Date of publication: May 16, 2012
Section heading: Main Section
Page number: 027
LEDANG: Keenakan mi bandung Muar mendorong Mohamad Zain Solihin, 47, menghasilkan perencah segera dalam bentuk pek secara komersial.
Pengalaman diperoleh ketika berniaga kecil-kecilan selepas tamat persekolahan menimbulkan minat Mohamad Zain untuk memiliki perniagaan dengan produk jenama sendiri.
Bermodalkan RM6,000, Zain yang juga anak jati Kampung Parit Jarum Tengah, Bukit Gambir memulakan perniagaan memproses perencah mi bandung, mi rebus dan soto sejak 2004.
"Saya memulakan perniagaan ini dengan isteri, Siti Zubaidah Mohamad yang berumur 45 tahun. Dengan menggunakan jenama Demuara, kami dibantu sembilan kakitangan untuk menjayakannya.
"Saya menggunakan resipi sendiri untuk menghasilkan semua perencah berkenaan dan syukur, ia mendapat sambutan menggalakkan," katanya ketika ditemui di kilang Demuara Enterprise di Jalan Raja, Parit Jarum Tengah semalam.
Bapa kepada lima anak itu berkata, selain membeli sendiri peralatan memproses perencah, Jabatan Pertanian dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) turut menyalurkan bantuan mesin di bawah program industri kecil dan sederhana (IKS).
Katanya, ketiga-tiga perencah Demuara itu bukan setakat dipasarkan di kedai runcit dan pasar raya di sekitar daerah berkenaan malah turut diedarkan ke seluruh Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Selangor.
"Hampir 20 tan perencah Demuara dihasilkan sepanjang 2011 dan kami merancang menambah pengeluaran sehingga tiga tan pada setiap bulan pada masa depan.
"Pada masa sama, kami juga bersyukur kerana berjaya memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat melalui perniagaan ini," katanya yang turut mendapat bimbingan daripada Jabatan Pertanian Daerah Ledang.
Menurut Zain, selain memasarkan perencah Demuara ke kedai runcit atau pasar raya, pihaknya turut menerima pesanan secara atas talian dan penghantaran dilakukan menggunakan kurier ke seluruh negara termasuk Sabah, Sarawak dan Singapura.
Pengalaman diperoleh ketika berniaga kecil-kecilan selepas tamat persekolahan menimbulkan minat Mohamad Zain untuk memiliki perniagaan dengan produk jenama sendiri.
Bermodalkan RM6,000, Zain yang juga anak jati Kampung Parit Jarum Tengah, Bukit Gambir memulakan perniagaan memproses perencah mi bandung, mi rebus dan soto sejak 2004.
"Saya memulakan perniagaan ini dengan isteri, Siti Zubaidah Mohamad yang berumur 45 tahun. Dengan menggunakan jenama Demuara, kami dibantu sembilan kakitangan untuk menjayakannya.
"Saya menggunakan resipi sendiri untuk menghasilkan semua perencah berkenaan dan syukur, ia mendapat sambutan menggalakkan," katanya ketika ditemui di kilang Demuara Enterprise di Jalan Raja, Parit Jarum Tengah semalam.
Bapa kepada lima anak itu berkata, selain membeli sendiri peralatan memproses perencah, Jabatan Pertanian dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) turut menyalurkan bantuan mesin di bawah program industri kecil dan sederhana (IKS).
Katanya, ketiga-tiga perencah Demuara itu bukan setakat dipasarkan di kedai runcit dan pasar raya di sekitar daerah berkenaan malah turut diedarkan ke seluruh Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Selangor.
"Hampir 20 tan perencah Demuara dihasilkan sepanjang 2011 dan kami merancang menambah pengeluaran sehingga tiga tan pada setiap bulan pada masa depan.
"Pada masa sama, kami juga bersyukur kerana berjaya memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat melalui perniagaan ini," katanya yang turut mendapat bimbingan daripada Jabatan Pertanian Daerah Ledang.
Menurut Zain, selain memasarkan perencah Demuara ke kedai runcit atau pasar raya, pihaknya turut menerima pesanan secara atas talian dan penghantaran dilakukan menggunakan kurier ke seluruh negara termasuk Sabah, Sarawak dan Singapura.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan